Viktige regelendringer for 2019
Hvert år endres lover og regler som gjelder arbeidslivet. I 2019 har vi blant annet fått viktige endringer for skattlegging av naturalytelser og reisegodtgjørelser, ny IA-avtale og flere endringer i arbeidsmiljøloven
Trygderett
IA-avtalen omfatter alle virksomheter
- Ny IA-avtale som omfatter alle virksomheter trer i kraft. Dette innebærer at alle virksomheter får tilgang til virkemiddelapparatet i IA-avtalen.
Nye beregningsregler for ytelser fra NAV
- I 2019 endres beregningsreglene for sykepenger, omsorgspenger, pleiepenger, opplæringspenger, svangerskapspenger og foreldrepenger. Inntektsopplysningene i forbindelse med disse ytelsene skal rapporteres digitalt til NAV.
Nye regler for foreldrepenger
- Fra 2019 endres reglene for foreldrepenger ytterligere. Mødrekvoten og fedrekvoten endrer navn til «mors del» og «fars del» og blir 19 uker ved 80 % dekningsgrad (ved 100 % dekningsgrad ble fedrekvoten mødrekvoten endret til 15 uker fra 1. juli 2018)
- Fellesdelen ved 80 % dekningsgrad blir 18 uker.
Endring i regelverket for pleiepenger
- Grensen for varighet på 5 år fjernes.
Arbeidsrett
Fortrinnsrett for deltidsansatte
- Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten. Denne fortrinnsretten kan fra 2019 også gjelde deler av en stilling.
Tvisteløsningsnemdnas avgjørelser blir rettskraftige
- Reises det ikke søksmål innen fristen, har vedtaket virkning som en rettskraftig dom, og det kan fullbyrdes etter reglene som gjelder for dommer.
Ny definisjon av fast ansettelse tas inn i arbeidsmiljøloven
- Fast ansettelse får fra 2019 en ny definisjon i arbeidsmiljøloven. Fast ansettelse er definert som at ansettelsen er løpende og tidsubegrenset, at lovens regler om opphør av arbeidsforhold gjelder, og at arbeidstaker sikres forutsigbarhet for arbeid i form av et reelt stillingsomfang.
Nye krav til tydeliggjøring av informasjon i arbeidsavtalen
- Dersom arbeidet skal utføres periodevis, skal arbeidsavtalen fastsette eller gi grunnlag for å beregne når arbeidet skal utføres.
Endring i adgangen til å inngå lokal avtale om innleie
- Fra 2019 endres adgangen til å inngå lokal avtale om innleie. Nå vil det kun være virksomheter som er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett etter arbeidstvistloven (må ha minst 10 000 medlemmer) som kan inngå slik avtale.
Nye regler for permittering av ansatte
- Reglene om lønnsplikt under permittering endres. De nye reglene innebærer at arbeidsgiverperioden økes fra 10 til 15 arbeidsdager. Videre reduseres perioden man kan permittere uten lønn fra 49 uker til 26 uker. Den andre arbeidsgiverperioden på 5 lønnspliktdager etter 30 uker fjernes.
Lønn
Nye skatteregler for naturalytelser
- Arbeidsgiver får ansvar for å rapportere, trekke skatt og betale arbeidsgiveravgift av
- Bonuspoeng opptjent i jobben og brukt privat
- Rabatter gitt til ansatte fra forretningspartnere
- Peronalrabatter
- Gaver gitt til ansatte fra tredjepart
Nye skatteregler for diettgodtgjørelse
Nye regler for gaver i arbeidsforhold
- Fra 2019 er det nye regler for gaver i arbeidsforhold. Gaver for lang og tro tjeneste kan gis etter 20 år og deretter hvert tiende år. Den spesielle grensen for gullklokke på kroner 12.000 oppheves.
- Jubileums- og oppmerksomhetsgaver for økt beløpsgrense til 4.000 kroner.
- Arbeidsgiver får fradragsrett for julegaver ol.
- Det blir ikke lenger anledning til å gi skattefrie gaver for gode forslag til forbedring av arbeidsmetoder eller organisering av arbeidet.
Avis
- Arbeidstaker med tjenstlig behov kan få aviser dekket skattefritt av arbeidsgiver. Det stilles ikke lenger krav om arbeidstaker skattlegges for kostnadene ved en avis eller dekker en dagsavis selv.
Overtidsmat
- Grensene for når arbeidsgiver kan dekke overtidsmat til ansatte endres fra 12 timers fravær fra hjemmet til 10 timers sammenhengende arbeid. Beløpsgrensen blir satt til 200 kroner, både ved refusjon og naturalytelser. Utgiftsgodtgjørelser for overtidsmat kan ikke utbetales trekkfritt.
Arbeidsgiver må rapportere tips
- Arbeidsgiver får plikt til å rapportere inn, trekke skatt og betale arbeisgiveravgift av tips ansatte får fra kunder mm. Dette gjelder både kontanter og tips betalt med betalingskort.
Kildeskatt 25% for utlendinger
- Fra 2019 kommer en ny valgfri ordning for utenlandske arbeidstakere med midlertidig opphold i Norge. De kan nå velge å betale 25 % kildeskatt (16,8 % dersom vedkommende ikke er medlem av norsk folketrygd) i stedet for ordinær skattlegging. Arbeidsgiver trekker skatt etter skattekortet, betaler arbeidsgiveravgift og innrapporterer på a-meldingen på helt ordinær måte.
Kilde: Infotjenester